PNEUMATISK VS HYDRAULISK – HVA BØR DU VELGE?

Du stiller deg sikkert først hvilket verktøy er «best»? Det enkle og det korte svaret er at det avhenger hvor du har tenkt å bruke verktøyet. I denne artikkelen skal vi ta en titt på noen av nøkkelområdene og sammenligne begge typer.

PNEUMATISK VS HYDRAULISK – HVA BØR DU VELGE?
Erfarne boltetrekkere er klar over forskjellen, fordelene, og ulempene ved pneumatisk momentverktøy, og hydraulisk momentverktøy. Hvis du er ny innenfor bolteforspenning er det ikke alltid like lett å vite hvilken type du skal velge neste gang du skal investere i nytt momentverktøy. Uansett hvor mye erfaring man har er det viktig å tenke nøye gjennom det og ta deg tid til å forsikre at du forstår de viktigste forskjellene på verktøyene.
 

OMRÅDE


Pneumatisk momentverktøy krever at man har tilgang til luft. Om du har planlagt å jobbe inne på en fabrikk hvor du ikke har tilgang til dette, blir pneumatisk momentverktøy et veldig dårlig alternativ. Om du har applikasjoner hvor du skal jobbe på rørledninger utendørs, er et hydraulisk momentverktøy det rette valget.
 

TORQUE


Hydraulisk momentverktøy kommer desidert på toppen når man har applikasjoner som krever høyt moment. Når man sammenligner momentverktøy av samme størrelse, kan en hydraulisk momenttrekker være 6 ganger kraftigere enn tilsvarende pneumatiske modell. Maks moment på en stor hydraulisk momenttrekker kan være så høy som 47 453 Nm.
 

HASTIGHET


For applikasjoner med høyt volum er raske verktøy avgjørende for å opprettholde aktivitet. Det er ved sånt arbeid at en pneumatisk trekker utkonkurrere en hydraulisk trekker. Dette er grunnen til at man foretrekker pneumatisk når man jobber innenfor bil produksjon. Disse trekkerene tilbyr kontinuerlig rotasjon og har en girkasse med lav friksjon som minimerer slitasje og forlenger levetiden.
 

BRUKERVENNLIGHET


Pneumatiske trekkere er mindre komplekse enn hydrauliske trekkere. Operatører finner de mye enklere å bruke. De trenger kun en lufttilkobling, så man slipper behov for hydraulisk pumpe, spesial olje og ekstra tilbehør. De kan brukes av en operatør i motsetning til hydraulisk momentverktøy hvor man må jobbe med en ekstra tekniker for å håndtere kontrollene på den hydrauliske pumpen eller anhenget.


SIKKERHET – PNEUMATISK VS HYDRAULISK MOMENTVERKTØY


Å bruke begge verktøyene kan utsette operatører for klemfare. Bortsette fra dette så er det også et par andre fordeler og ulemper man må veie opp når man sitter fast mellom pneumatisk eller hydraulisk verktøy.
 

 

HYDRAULISK MOMENTVERKTØY

- Klemfare risiko
- Håndtak er ikke alltid inkludert
- Slanger øker snublefarer
- Hydrauliske pumper er ofte tunge og vanskelig å flytte  
- Flere hydrauliske pumper er avhengig av elektrisitet for å drive pumpen – dette er en risiko når man arbeider i nærheten av brennbare væsker og gasser
- Sklifare pga hydraulikkvæske
 

PNEUMATISK MOMENTVERKTØY

- Klemfare risiko
- Luft lekkasjer kan forårsake svært alvorlige skader
- Pneumatisk verktøy skaper høyere støynivå
- Dårlig håndtering av luftslanger kan skape snublefarer
 

NØYAKTIGHET


Gjennomsnittlig gir en pneumatisk trekker en nøyaktighet på +/- 5% Dette er som regel nøyaktig nok for de som jobber med monteringsarbeid. Hydrauliske momentverktøy gir en enda større nøyaktighet – vanligvis på +/- 3%
 

KOSTNAD


Så lenge man har tilgang på en luftkobling, er pneumatisk momentverktøy et økonomisk valg. Du trenger ikke en separat pumpe – man kobler bare til trekkeren til luftkobling så er man i gang.
 

KONKLUSJON


Både hydrauliske og pneumatiske trekkere er gode valg når de brukes korrekt. Det viktigste man må ta i betraktning er torque behov, området hvor verktøyet kommer til å bli brukt og om det er høy volum applikasjon.

Hvis du har planlagt å jobbe ved et kraftverk, rørledning, eller raffineri, er det beste valget en hydraulisk trekker. Hvis du arbeider i et fabrikkmiljø hvor man trenger en trekker som håndterer høyt volum, er pneumatisk verktøy det beste valget.

I begge tilfeller kan du finne fullstendige spesifikasjoner for både hydraulisk og pneumatisk momentverktøy her:

- PTW Pneumatisk momentverktøy  
- Enerpac hydraulisk momentverktøy 

 
HYDRAULISKE SYLINDRE – 10 PÅ TOPP

HYDRAULISKE SYLINDRE – 10 PÅ TOPP

Når man leter etter en hydraulisk sylinder, er det flere hundre forskjellige man kan velge mellom. Derfor har  Enerpac har satt sammen en liste over 10 forskjellige sylindere som er topp selgere i systemet globalt.
HYDRAULISKE SYLINDRE – 10 PÅ TOPP
HVORDAN FUNGERER ET HYDRAULISK MOMENTVERKTØY?

HVORDAN FUNGERER ET HYDRAULISK MOMENTVERKTØY?

Hva skjer inni et hydraulisk momentverktøy og hvordan fungerer de? I denne artikkelen gir vi en enkel oversikt over hvordan både lav-profil og firkantdrevne hydraulisk verktøy fungerer.
HVORDAN FUNGERER ET HYDRAULISK MOMENTVERKTØY?
HVORFOR LEIE MOMENTVERKTØY?

HVORFOR LEIE MOMENTVERKTØY?

Momentverktøy kan være dyrt å eie. Derfor tilbyr kNm Hydraulikk utleie av utstyr etter behov. Å leie utstyr kan gi kunder en idé om hvordan et verktøy faktisk fungerer eller hvordan et verktøy kan fullføre en bestemt jobb uten å investere store beløp.
HVORFOR LEIE MOMENTVERKTØY?
HVORFOR ER DET SÅ VIKTIG MED BOLTEFORSPENNING?

HVORFOR ER DET SÅ VIKTIG MED BOLTEFORSPENNING?

Den 20 August 2011 undersøkte det amerikanske militæret krasjet til Global Hawk RQ-4 Air Force Drone utenfor Kandahar i Afghanistan. Rapporten konkluderte at årsaken til krasjet var feil trukket bolt. Dette kostet dem totalt 74 millioner USD.
HVORFOR ER DET SÅ VIKTIG MED BOLTEFORSPENNING?