HVORFOR ER DET SÅ VIKTIG MED BOLTEFORSPENNING?

Den 20 August 2011 undersøkte det amerikanske militæret krasjet til Global Hawk RQ-4 Air Force Drone utenfor Kandahar i Afghanistan. Rapporten konkluderte at årsaken til krasjet var feil trukket bolt. Dette kostet dem totalt 74 millioner USD.

HVORFOR ER DET SÅ VIKTIG MED BOLTEFORSPENNING?
Den 20 August 2011 undersøkte det amerikanske militæret krasjet til Global Hawk RQ-4 Air Force Drone utenfor Kandahar i Afghanistan. Rapporten konkluderte med at årsaken til krasjet var feil trukket sylinder skruer. Dette kostet dem totalt 74 millioner USD.

Momentverktøy er presisjonsverktøy som brukes til å trekke til festemidler med et bestemt moment, som f.eks. bolter og muttere. Riktig moment er viktig for at deler ikke skal løsne og sikre at pakninger er tette. For høyt moment kan føre til at bolter eller gjenger skades, eller at bolter blir umulig å løsne.

Tiltrekking av bolter kan utføres på flere måter. Den vanligste metoden er oppspenning ved hjelp av kalibrert momentnøkkel. Nødvendig moment i nøkkelen beregnes ut fra ønsket forspenningskraft i bolten. Vinkeldreining av boltene er en annen tiltrekkingsmetode, og denne kan også kombineres med bruk av momentnøkkel. En siste metode er bruk av hydraulisk forspenningsverktøy. Forspenningskraften i boltene kan reduseres over tid og årsaker til dette kan være overbelastning eller utmattingslaster.

For at bolteforbindelsene skal kunne motstå statiske og dynamiske laster over tid, må boltene festes med en viss forspenning. Manglende forspenning kan gi dynamiske laster som kan resultere i utmatting av boltene. Nødvendig forspenningskraft avhenger av boltenes kvalitet og overflatebehandling, samt friksjon mellom bolt/mutter og mellom mutter/grunnmateriale.

Forspenningskraften skal ikke overskride boltenes flytegrense. Forspenning av bolter kan utføres på forskjellige måter:​
  • Oppspenning ved bruk av kalibrert momentnøkkel
  • Oppspenning ved rotasjon av mutter (turn-of-the-nut)
  • Kombinert metode
Ved bruk av kalibrert momentnøkkel utnyttes sammenhengen mellom forspenningskraft og moment i nøkkelen. Momentnøkkelen kalibreres slik at den ”slipper” når riktig moment er oppnådd. Dette momentet beregnes ut fra ønsket forspenning i bolten.

”Turn-of-the-nut”-metoden strammes mutteren til slik at den er ”fast”. Da skal flatene i grunnmaterialet være presset sammen. Deretter skal mutteren dreies en bestemt vinkel for
å sørge for riktig forspenning i bolten. Denne vinkelen avhenger av boltens diameter, gjengetype og klemlengde. Den siste metoden er en kombinasjon av momenttiltrekking og mutterdreining. Bolten tiltrekkes først med et moment tilsvarende 75 % av ønsket forspenningskraft, og deretter dreies mutteren 90 grader.

Rapporten til det amerikanske militæret konkluderte med at RQ-4 dronen hadde umbraco skruer som ikke hadde blitt tiltrukket til moment spesifikasjoner, noe som resulterte i at sylinder skruene med innvendig sekskant løsnet under flyturen.

Korrekt moment og sikkerhet ved bolteforspenning er ikke bare viktig når man produserer droner verdt flere millioner kroner. Dette gjelder flere industrier som er avhengig av momentverktøy for å utføre arbeid.

kNm Hydraulikk tilbyr en rekke produkter innenfor bolteforspenning fra Enerpac og Gedore – trykk på en av linkene under for å finne ut mer om disse produktene:
080918-F-5637S-132
Drone før ulykke
global_hawk
Drone etter krasjet. 
FINN UT MER
Personell
HYDRAULISKE SYLINDRE – 10 PÅ TOPP

HYDRAULISKE SYLINDRE – 10 PÅ TOPP

Når man leter etter en hydraulisk sylinder, er det flere hundre forskjellige man kan velge mellom. Derfor har  Enerpac har satt sammen en liste over 10 forskjellige sylindere som er topp selgere i systemet globalt.
HYDRAULISKE SYLINDRE – 10 PÅ TOPP
HVORDAN FUNGERER ET HYDRAULISK MOMENTVERKTØY?

HVORDAN FUNGERER ET HYDRAULISK MOMENTVERKTØY?

Hva skjer inni et hydraulisk momentverktøy og hvordan fungerer de? I denne artikkelen gir vi en enkel oversikt over hvordan både lav-profil og firkantdrevne hydraulisk verktøy fungerer.
HVORDAN FUNGERER ET HYDRAULISK MOMENTVERKTØY?
HVORFOR LEIE MOMENTVERKTØY?

HVORFOR LEIE MOMENTVERKTØY?

Momentverktøy kan være dyrt å eie. Derfor tilbyr kNm Hydraulikk utleie av utstyr etter behov. Å leie utstyr kan gi kunder en idé om hvordan et verktøy faktisk fungerer eller hvordan et verktøy kan fullføre en bestemt jobb uten å investere store beløp.
HVORFOR LEIE MOMENTVERKTØY?
NÅR BYTTER MAN UT HYDRAULIKKOLJE?

NÅR BYTTER MAN UT HYDRAULIKKOLJE?

Ved gjentatt bruk og over tid vil hydraulikkoljen i verktøy brytes ned og bli mindre effektiv. Dette er en normal prosess og skjer av flere ulike grunner.
NÅR BYTTER MAN UT HYDRAULIKKOLJE?