BOLTETREKKING SEKVENS – HVORFOR ER DET VIKTIG?

Det er flere ulike elementer som avgjør om en ny flensforbindelse vil være både sikker og lekkasjefri. En av de viktigste elementene for å sikre dette er sekvensen for tiltrekking av bolter.

BOLTETREKKING SEKVENS – HVORFOR ER DET VIKTIG?
For en ny boltetrekker kan dette virke veldig enkelt å finne ut av. Det som ofte skjer, er at man bare antar at man bruker full torque på den første bolten og deretter flytte verktøyet til den neste. Dette er feil tilnærming – rekkefølgen man bruker for å trekke boltene på og belastningen har enorm effekt på integriteten til skjøten.
 

TILTREKKING SEKVENS – HVORFOR ER DET SÅ VIKTIG?


For å fullføre arbeid på en flensforbindelse på en sikker måte, er det veldig viktig å kontrollere spenningsvariasjonene. Når det gjelder pakningen, må denne komprimeres jevnt over flensflaten. Hvis du trekker til de nærmeste boltene når de motsatte blir løse, vil resultatet være ujevn kompresjon, og skade på pakningen.

Flensen må trekkes sammen veldig sakte og være parallelle. I praksis betyr dette at man starter med å bruke korrekt boltetrekkingsmønster ved del-last og deretter gjennomføre flere, og øke belastningen hver gang.

ASME (American Society of Mechanical Engineers) PCC-1-2019 standard er «go-to” dokument for boltestandarder. PCC-1-2019 gir flere muligheter for forskjellige sekvenser som kan følges for en lekkasjefri flens.

Før boltene strammes, nummereres de sekvensielt (1, 2, 3, 4 osv.) i klokkeretning rundt flensen (fig.1)
12-bolt-flange-tightening-sequence-1
48-bolt-flange-tightening-sequence
De kan også nummereres etter tiltrekkingsrekkefølge (fig.2)  Begge metodene har sine fordeler, men det som er viktig er at det som blir valgt er avtalt på forhånd og at mannskap har nok kunnskap og erfaring til å utføre jobben.

Ved veldig store flenser (48-bolter) kan prosessen være annerledes. Her kan grupper på 4 bolter behandler som 1 bolt – noe som resulterer i 12 grupper. F.eks. – man strammer 1, 2, 3 og 4 før du går over til gruppe 7. ASME anbefaler at mulig pakningsskade eller feiljustering av flensen bør vurderes når boltene er gruppert.
 

SAMMENDRAG


For en person som er ny kan dette virke veldig overveldende. Men ved å følge de riktige prosedyrene og ta den ekstra tiden man trenger vil det bidra til å unngå potensielt farlig og tidskrevende vedlikehold i fremtiden. Ved å bruke en godt designet hydraulisk momenttrekker vil dette gjøre prosessen effektiv og problemfri.

Ta en titt på hydraulisk momentverktøy fra Enerpac her.
 
HYDRAULISKE SYLINDRE – 10 PÅ TOPP

HYDRAULISKE SYLINDRE – 10 PÅ TOPP

Når man leter etter en hydraulisk sylinder, er det flere hundre forskjellige man kan velge mellom. Derfor har  Enerpac har satt sammen en liste over 10 forskjellige sylindere som er topp selgere i systemet globalt.
HYDRAULISKE SYLINDRE – 10 PÅ TOPP
HVORDAN FUNGERER ET HYDRAULISK MOMENTVERKTØY?

HVORDAN FUNGERER ET HYDRAULISK MOMENTVERKTØY?

Hva skjer inni et hydraulisk momentverktøy og hvordan fungerer de? I denne artikkelen gir vi en enkel oversikt over hvordan både lav-profil og firkantdrevne hydraulisk verktøy fungerer.
HVORDAN FUNGERER ET HYDRAULISK MOMENTVERKTØY?
HVORFOR LEIE MOMENTVERKTØY?

HVORFOR LEIE MOMENTVERKTØY?

Momentverktøy kan være dyrt å eie. Derfor tilbyr kNm Hydraulikk utleie av utstyr etter behov. Å leie utstyr kan gi kunder en idé om hvordan et verktøy faktisk fungerer eller hvordan et verktøy kan fullføre en bestemt jobb uten å investere store beløp.
HVORFOR LEIE MOMENTVERKTØY?
HVORFOR ER DET SÅ VIKTIG MED BOLTEFORSPENNING?

HVORFOR ER DET SÅ VIKTIG MED BOLTEFORSPENNING?

Den 20 August 2011 undersøkte det amerikanske militæret krasjet til Global Hawk RQ-4 Air Force Drone utenfor Kandahar i Afghanistan. Rapporten konkluderte at årsaken til krasjet var feil trukket bolt. Dette kostet dem totalt 74 millioner USD.
HVORFOR ER DET SÅ VIKTIG MED BOLTEFORSPENNING?